Ιστορικά στοιχεία

            

    Ο Παντελεήμων είναι πεδινό χωριό του Νομού Κιλκίς από το 1934 και Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Κιλκίς από το 2011. Πριν το 1934 υπαγόταν στον Νομό Θεσσαλονίκης καθώς αποτελούσε μέλος της Κοινότητας Μπάλτζης (Μελισσοχωρίου) και μετέπειτα της Κοινότητας Βολοβότ (Νέας Σάντας). Το 1998 αποτέλεσε Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Γαλλικού. Βρίσκεται Νότια της πόλης του Κιλκίς σε απόσταση 18 χιλιομέτρων και 21 χιλιομέτρων Βόρια της Θεσσαλονίκης, επί της παλαιάς Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Κιλκίς σε υψόμερτο 85 μέτρα. Στην πρόσφατη απογραφή του 2011 είχε 451 κατοίκους αριθμός αρκετά αυξημένος από αυτόν του 2001 όπου είχαν καταμετρηθεί 378. Λόγω της εγγύτητας των δυο πόλεων αλλά και της παρακείμενης βιομηχανικής περιοχής ο πληθυσμός είναι αστικοποιημένος με τις αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες να έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.

 

 

 

Το χωριό ξεκίνησε να δημιουργείτε το φθινόπωρο του 1922 κατά μήκος της ''Συμμαχικής οδού'' Θεσσαλονίκης-Κιλκίς, όπως λεγόταν τότε, βάση ρυμοτομικού σχεδίου του Μαυρόπουλου Χρήστου (Σαντέου πρόσφυγα) με την βοήθεια της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων (Ε.Α.Π.) στην τοποθεσία ''Βολοβότ'' με την ονομασία ''Κάτω Βολοβότ'', ονομασία που διατηρήθηκε μέχρι και το 1926. Οι πρώτες 51 οικογένειες απαριθμούμενες από 160 άτομα ομιλούσαν αμιγώς την ποντιακή διάλεκτο. Κατά την επίσημη απογραφή προσφύγων του 1923 κατεγράφησαν 163 κάτοικοι 87 άρρενες και 76 θήλεις. Το 1925 το χωριό απέκτησε Δημοτικό Σχολείο εξυπηρετώντας 50 περίπου παιδιά. Σύμφωνα με στοιχεία της (Ε.Α.Π.) το 1928 στο προσφυγικό χωριό Παντελεήμων (μετονομάστηκε με Προεδρικό Διάταγμα στις 31/8/1926 βάση Φ.Ε.Κ. 346/1926) κατοικούσαν 55 οικογένειες με συνολικό αριθμό 200 ατόμων. Οι πρώτοι του κάτοικοι πρόσφυγες από διάφορες περιοχές του Πόντου όπως την Ορντού, την Σάντα, την Τραπεζούντα, την Κερασούντα, την Ματσούκα, την Γαράσαρη, το Τσάμπαση, το Σοχούμ, την Κρώμνη αλλά και από την Καπαρτίγκα του Καυκάσου, ασχολιόντουσαν με το εμπόριο (φούρναρης, λαδέμπορος, σιδεράς, τσαγκάρης, γανωτής κ.α.) όπου μετά την εκδίωξή τους από τον Πόντο το 1922 με την ανταλλαγή πληθυσμών και μετά από προσωρινή παραμονή αρκετών από αυτών στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης αναζήτησαν μια περιοχή κατάλληλη για την συνέχιση των δραστηριοτήτων τους.

Αμέσως μετά την εγκατάστασή τους στα πρώτα τους χρόνια στην περιοχή προσπάθησαν να σταθούν στα πόδια τους με την παραχώρηση από το Ελληνικό κράτος λίγων αγροτεμαχίων για καλλιέργεια, μερικών ζωντανών καθώς και υλικών (ξύλα, κεραμίδια) για την κατασκευή κατοικιών.

Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι με το κουράγιο και το δυναμισμό τους κατόρθωσαν μέσα σε λίγα χρόνια να ορθοποδήσουν. Με την δύναμη της θέλησης που διακρίνει τον ποντιακό Ελληνισμό κατάφεραν πολλά. Το 1926 ίδρυσαν Γεωργικό Συνεταιρισμό και τον Μουσικογυμναστικό σύλλογο ΑΡΗ Παντελεήμονα, το 1978 τον σύλλογο Κίνηση Γυναικών Παντελεήμονα, με την καθοριστική βοήθεια του δασκάλου κ. Χρήστου Γκόλιαρη ενώ για μερικά χρόνια γύρω στα 1990 λειτούργησαν τον Σύλλογο Φίλων Περιβάλλοντος, που είχε μεγάλη συμβολή στην αποτροπή εγκατάστασης της βιομηχανίας λιπασμάτων ΣΥΝΕΛ. Το 2009 ιδρύθηκε με έδρα τον Παντελεήμονα ο Αθλητικός Σύλλογος "ΟΙ ΑΤΡΟΜΗΤΟΙ" Παντελεήμονα-Νέας Σάντας με πρωταρχικό σκοπό την ανάπτυξη τμημάτων σε αθλήματα πολεμικών τεχνών. Το 2010 ενεργοποιήθηκε και τμήμα Μπάσκετ που διατηρεί εκτός από ανδρική ομάδα και τμήματα ακαδημιών.        

    

 

            

 

 

 

Φωτογραφίες από το παρελθόν... και το παρόν

 

 

 

Φωτογραφία του χωριού από ψηλά (800μ.)